Tutkimuspotilaaksi keuhkosairauksien väitöskirjatutkimukseen

12.12.2013

TUTKIMUSPOTILAAKSI KEUHKOSAIRAUKSIEN VÄITÖSKIRJATUTKIMUKSEEN

Idiopaattinen keuhkofibroosi (IPF) on keuhkojen sidekudostumisesta johtuva harvinainen sairaus, jota esiintyy valkoisilla länsiylämaanterriereillä muita rotuja enemmän. Sairauden kehittymiseen johtavat tekijät tunnetaan toistaiseksi puutteellisesti. Helsingin Yliopistollisessa eläinsairaalassa on käynnissä useita väitöskirjatutkimuksia, jolla pyritään selvittämään keuhkofibroosin esiintyvyyttä, taudinkuvaa ja perinnöllistä taustaa. Jos koirallasi on oireita, jotka viittaavat keuhkosairauteen, kuten esimerkiksi rasituksen sietokyvyn heikkenemistä, rohinaa hengityksessä tai yskää, voit ottaa yhteyttä eläinlääkäriimme. Yhteydenoton perusteella arvioimme, voisiko koirallasi olla keuhkofibroosi ja halutessasi voit osallistua tutkimukseen. Tutkimukseen osallistuville koirille tehdään normaalit tutkimukset, jotka tehtäisiin myös, jos koiran kanssa hakeuduttaisiin oireiden vuoksi hoitoon. Koirilta tutkitaan verinäytteet, mukaan lukien valtimoverinäyte, sekä tehdään sydämen ultraäänitutkimus ja rintaontelon röntgenkuvaus. Lisäksi tutkimuspotilailla on mahdollisuus laajempiin tietokonetomografia- ja tähystystutkimuksiin. Sairauden varhainen diagnosointi on tärkeää, jotta taudin etenemiseen voitaisiin vielä vaikuttaa lääkityksellä. Tutkimukseen toivotaan myös vertailua varten yli 10-vuotiaita hengitystie-oireettomia valkoisia länsiylämaanterrierejä.

 

Eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa on käynnistymässä lähitulevaisuudessa myös muita tutkimuksia kuten kääpiörotujen trakeakollapsi- ja irlanninsusikoirien keuhkotulehdustutkimukset. Trakeakollapsi on sairaus, jossa henkitorvi painuu kasaan. Tutkimuksessa vertaillaan sairastuneiden koirien kliinispatologisia löydöksiä terveisiin, saman rotuisiin, saman ikäryhmän koiriin. Sairautta pidetään yleisesti perinnöllisenä, mutta altistavia geneettisiä syitä ei ole aiemmin tutkittu. Tutkimukseen otetaan vastaan alle 3-vuotiaita koiria, joilla on todettu tai epäillään trakeakollapsia. Mikäli koirallasi on näitä sairauksia, voit löytää lisää tietoa tutkimuksista nettisivuiltamme.

 

Jos teillä on koira, joiden oireita tutkimme, pyydämme ottamaan yhteyttä tutkija-eläinlääkäreihimme!

 

Lisätietoja saila.holopainen@helsinki.fi tai p. 041-4959132

 

www.koirangeenit.fi

www.vetmed.helsinki.fi/klel/tutkimus/pienelaintutkimus.html

 

ELL Saila Holopainen (Eläinlääketieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto)

ELL Henna Laurila (Yliopistollinen eläinsairaala)

ELT, dosentti Minna Rajamäki (Eläinlääketieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto)

Prof. Hannes Lohi (Eläinlääketieteellinen tiedekunta, Lääketieteellinen tiedekunta, Folkhälsanin tutkimuskeskus, Helsingin yliopisto)